Copywriting är konsten att sälja med ord

Tänk om vi skulle sakna språk. Och leva utan ord. Jordelivet skulle inte bara bli fattigt för en copywriter, det skulle bli rätt trist för alla dödliga varelser. Språket är ju vår relation till varandra i mångt och mycket. Det betyder att copywriting spelar en stor roll i din relationen till dina kunder. 

Har du koll på vem du skriver för? Hur din läsare pratar? Pratar du med ett branschlingo som kanske bara du och de i ditt skrå har full koll på? Vi hjälper dig att skriva engagerande texter som förvandlar dina läsare till lojala kunder.

I den här artikeln berättar vi om hur vi jobbar med textproduktion. Kanske är du en fena på att skriva och plockar några tips som förbättrar dina texter. Kanske behöver du hjälp på traven?
Kontakta oss så fattar vi pennan!

Texter som sätter känslor i rörelse

Alla kan skriva. Alfabet, bokstäver, ord och meningar. Men hur skriver du en text som får saker att hända i hjärtat och i hjärnan hos din läsare? Något som leder till handling? Upp ur soffan, ut på stan. Eller ett klick på knappen för att boka tid. Det är inte lika lätt. Och det är oftast inte “bara att göra”.

Så jobbar We dig it med Copywriting

Var börjar man att skriva? Jo, i att lyssna. Vi tar oss tid att lyssna. På dig och på dina kunder. Varför? För att de är proffs på att vara din kund! De vet hur det funkar och hur det inte funkar. De sitter inne på den gyllene nyckeln och svaret på frågan varför de köper av dig. De har också koll på varför de hamnar hos dig när de söker lösning på ett specifikt problem. Dina kunder är kunskapens källa! Allt vårt skrivande börjar därför med att lyssna.

När copywriting ska ske är Lisa ofta stjärnan i gänget.

Skriver vi för en webb som vår UX-designer skissar på har vi dessutom insikter från workshops och ramverket STDC (See, Think, Do, Care) och har vi tur är även en sökordsanalys genomförd där vi nått insikter om dina kunders sökbeteende och dina konkurrenters uttryck för SEO. 

Kanske har du redan koll på hur det pratas om ditt erbjudande på forum eller i sociala medier? Det är annars bra platser att lyssna på. Får vi lov lyssnar vi gärna in i din kundservice. Vad stöter din kund på för problem när hon anlitar dig? Det är ljuv  musik för en copywriters öron och starka ledtrådar till nya idéer. Dina omdömen, om du har några sådana är också mycket intressanta.

Läs också: Så jobbar We dig it med UX-writing där vi har skrivit mer om lyssna-fasen inför ett större skrivjobb och pratar om fördelarna med att spika en voice-and-tone guide – en guide som hjälper dig skriva med en enhetlig röst. Det är lika viktigt som att du har en grafisk profil i bakfickan som guide för ditt visuella uttryck.

Tänka, värka, vrida och vända

När du har lyssnat klart är det tid för tankarna att ta form. Man måste ju ha lite luft i huvudet för att landa i de där alldeles pricksäkra idéerna. 

Din läsare har ett problem som hon söker lösningar för. Vi vet att hon nästan alltid börjar sitt sökande efter svar i en sökmotor online. Med vår sökordsanalys har vi koll på frågorna hon ställer och vilka svar som vinner högst rankingposition. Nu behöver vi arbeta med ditt erbjudande och de egenskaper i det som ger kunden de verkliga fördelarna – det som upplevs som ren och skär nytta.

“What people are buying is not the stuff, it is the transformation.”

RAY EDWARDS, COPYWRITER

Vad säljer du? Egentligen?

Människor köper egentligen inte produkter eller tjänster. De köper förvandlingen de ger. Alltså inte vad det är, utan vad det ger. Vem bryr sig om en bilservice egentligen? Eller en brödkavel? Alltså själva kaveln. Det är ju förmågan att trolla degklumpen till kanelbullar vi är ute efter. Att ta oss från deg till varma nybakta kanelsprakande bullar att njuta av i sällskap med ett glas mjölk (och kanske en god vän).

Säljer du trädgårdsutbildningar, eller säljer du drömmen om ett liv i det gröna?
Säljer du skärmskydd eller tryggheten i att alltid vara kontaktbar?
Marknadsför du yogamattor eller god hälsa?

När vi har ordning på vad du säljer är det dags för nästa steg.

Planera din text

Åååh hur länge ska man hålla på? Jag vill ju bara s k r i v a! Ibland vill man bara starta magin direkt, eller hur? Komma igång och skapa! Ibland kan det till och med fungera riktigt bra. Men, om du hoppar över lyssna-fasen och till och med tänka-fasen så är det mycket svårare att sedan få flyt i ditt skrivande och du riskerar att fastna. 

Vad ska läsaren veta, göra och känna?

När vi planerar en text spikar vi vad vi vill att din läsare ska veta, göra och känna när hon har läst till slutet.

Veta
Här vill vi förmedla ny kunskap till läsaren. Finns det något i vår research som sticker ut? Vad kan vi berätta som din kund inte redan vet? Sprillans ny kunskap sätter fart på mottagarens tankar och det är alltid positivt och skapar reaktion.

Aha!
Aaah!
Haha!

Göra
Det här är det viktigaste med texten. Den ska leda till att mottagaren lyfter blicken och agerar. Vad vill vi att din läsare ska göra? Anmäla sig? Köpa? Boka tid? Sprida nyheten? Vi vill inte ludda till den här biten. Rakt, rent och tydligt förklarar vi vad din kund ska göra.

Känna
Och så känna. Vilken känsla vill vi lämna läsaren med? Med ordval, meningsbyggnad och innehållet i vår text vill vi beröra din läsare. Texten kan styra känslorna. Är det hopp eller förtvivlan vi vill uppnå? Förvåning eller förfäran? 

Ett enkelt sätt att kontrollera om vi uppnått målen med veta, göra känna är att låta en kollega läsa igenom texten.

Vill du ha hjälp att skriva?

Vi skriver egentligen allt. Kanske inte dina julkort. Eller jo, de också, gärna på rim! Men dina sms är det nog bäst om du grejar själv. Vi skriver bland annat:

  • Kampanjtexter och annonstexter
  • Webbcopy
    • Säljande budskap (copywriting)
    • Guidande budskap (UX-copy)
    • Artiklar (det som kallas innehåll eller content)
  • Texter för sociala medier som Instagram och LinkedIn
  • Pressmeddelanden
  • SEO-texter (som sidtitlar, metabeskrivningar)

7 snabba råd när du skriver själv

  1. Skriv mellan fyra ögon. Det är bara en (1) person i taget som läser dina texter. Aldrig ett helt företag. Använd du, din, dig. Slopa ni, er, man.
  2. Skriv till en målperson, inte en målgrupp.
  3. Förenkla. Hoppa över invecklad branschlingo som ingen förstår.
  4. Våga skriva som du pratar. Konverserande.
  5. Skriv med frågor. Det engagerar och din läsare söker svar på frågor och problem denne har.
  6. Glöm inte din call-to-action (CTA). Gör den tydlig. Vad vill du att din läsare ska göra? Använd verb.
  7. Låt någon läsa igenom din text innan du publicerar den. 

Ta hjälp av en ruttad copywriter på We dig it?